Homemade Italian Dressing

20130624-142457.jpg

Ceritanya, saya dan suami suka salad. Ehem, uhuk-uhuk. Bukan sok punya selera kayak orang asing. Tapi karena salad, selain sehat, juga gampang kan bikinnya. Yaeyalah, secara tinggal bersihin sayur, potong, terus siram dressing aja geto loh! :))

Susah cari dressing yang pas di lidah, mana mahal pula. Berbekal pengalaman lidah ecek-ecek nyicipin makanan Italia di Jepang dulu *loh, beda negara dong :D* akhirnya saya nekad bikin Italian Dressing sendiri. Gayaaa! *elap keringet*

Ternyata, kalau bener-bener ikutan resep, jadinya oily banget. Kalo buat orang Indonesia sih, agak seret di tenggorokan. Jadi saya modifikasi dikit, dengan menambahkan air di dalamnya.

***

Zesty Italian Dressing Recipe
(Source is here)

Ingredients:
1 cup of the vinegar (any type is fine, whether ACV, wine vinegar, rice vinegar, etc…)
1 1/3 cup of olive oil or other oil (I usually do half olive oil, half cheaper oil)
2 tablespoons of water > saya modifikasi jadi 1/3 gelas air
1/2 tablespoon garlic powder
1/2 tablespoon onion powder
1/2 tablespoon honey, white sugar, or sucanat
1 tablespoons dried oregano
1/2 teaspoon ground black pepper
1/4 teaspoon dried thyme
1/2 teaspoon dried basil
1/2 tablespoon dried parsley
1 tablespoons salt

Instructions:
1. Pour ingredients into a glass jar or bottle with a cover. You may need to use a funnel, in which case pour the dry things in first before the liquids.
2. Cover and shake well.
3. Use, or refrigerate for months and months.
4. Enjoy!

P.S. If you leave out one or two of the spices, it’ll still taste terrific.
P.P.S. The texture is exactly like the bought stuff.

20130624-150724.jpg

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s